Elenna

Biebhekserij


(door Elenna)

De bibliotheek is voor heksen een interessante plaats om informatie te vinden. Veel bibliotheken hebben tegenwoordig zelf allerlei informatie in huis, en als ze bepaalde materialen niet hebben kunnen die voor je opgevraagd worden. Alleen… Hoe werkt dat nou, informatie vinden in een bibliotheek? Waar begin je bijvoorbeeld met zoeken, en hoe zitten die rugnummertjes in elkaar?

Als je informatie zoekt, zoek je die meestal in studieboeken. In de (openbare) bibliotheek zijn die te herkennen aan een nummer op de rug van het boek. Dit nummer geeft het onderwerp aan volgens de SISO-codering, een systeem dat gebruikt wordt door alle openbare bibliotheken in Nederland. De SISO-codering werkt met een indeling in algemene hoofdonderwerpen (ruwweg gezegd: de honderdtallen), die steeds verder uitgesplitst worden naar specifieke onderwerpen. Zo heb je bijvoorbeeld de onderverdeling:
200 – 299 : Godsdienst
280 – 289 : Gemeenschappen en bewegingen op algemene religieuze grondslag
288 : Wicca
Je gaat binnen deze indeling dus van algemeen (Godsdienst) naar specifiek (Wicca).

De volgende vraag is dan: Welke onderwerpen kunnen voor heksen interessant zijn, en bij welke rugnummers kun je die vinden? Als eerste komt dan natuurlijk de 200-rubriek, met informatie over allerlei godsdiensten en religieus getinte levensbeschouwingen, zoals Wicca (288), Sjamanisme (211), maar ook allerlei andere stromingen.

Veel heksen zullen geïnteresseerd zijn in de occulte wetenschappen. Bij de rugnummers 420 t/m 429 staan o.a. algemene esoterische boeken, boeken over astrologie, helderziendheid en telepathie. Ook vind je hier (bij nr. 427) de boeken over divinatie (handlezen, kaartleggen, runen e.d.) en numerologie (429).
Heksen die in psychologie zijn geïnteresseerd, zullen ook het eerdere gedeelte van de 400-rubriek belangrijk vinden: tussen de nummers 410 en 419 staan de boeken over psychologie, waarbij met name de werken van Jung (bij nr. 414.34) en de boeken over dromen, hallucinaties en hypnose (415.5) interessant kunnen zijn.
Voor wie kinderen heeft, kunnen de boeken met rugnummer 416.5 over o.a. fantasie en nieuwetijdskinderen van belang zijn. Het onderwerp kleurenpsychologie is overigens bij het onderwerp kleurenleer (rugnummer 536.5) ondergebracht.

Filosofisch ingestelde heksen kunnen terecht bij de rubriek wijsbegeerte. Bij de rugnummers 150 t/m 158.9 is zo’n beetje de volledige geschiedenis van de wijsbegeerte ondergebracht, waarbij de wijsbegeerte van de klassieke oudheid (153), antroposofie (157.4), de holistische wijsbegeerte (157.9) en de Oosterse wijsbegeerte (158) mogelijke aandachtspunten kunnen zijn.

Voor keukenheksen kan het leuk zijn om eens rond te snuffelen tussen de boeken met de rugnummers 628 en 629. Hier vind je alles over voeding en koken. Er zijn bijvoorbeeld bibliotheken die het Wicca-kookboek van Scott Cunningham bij de Wiccaboeken hebben geplaatst, maar het is ook wel te vinden onder 629.2.

Een ander onderwerp dat veel heksen interesseert is alternatieve geneeswijzen. De boeken hierover hebben het rugnummer 611. Je vind hier onderwerpen als homeopatie, natuurgeneeswijzen, acupunctuur, magnetiseren etc. (alleen etherische olieën staan weer apart, bij het rugnummer 676.6). Wanneer je kijkt bij het rugnummer 612.7 vind je informatie over volksgeneeskunde en kwakzalverij, en als je echt in geneesmiddelen geïnteresseerd bent, vind je bij 612.8 de boeken over geneeskruiden (en vergiften). Wie zélf (genees)kruiden wil telen, wordt doorverwezen naar rugnummer 637.4

Cultureel geinteresseerde heksen tenslotte, kunnen hun hart ophalen bij de rubrieken 800 en 900. Tussen de rugnummers 860 en 865 vind je een schat aan niet specifiek godsdienstig georiënteerde sprookjes, sagen, mythen, legenden en fabels (de meer godsdienstig georiënteerde varianten vind je bij de godsdienstboeken, onder rugnummers 212 t/m 216.2). Onder rugnummer 908 vind je alles wat met volkskunde en folklore te maken heeft, waaronder boeken over kalenderfeesten, bijgeloof, symbolische tekens….

Natuurlijk zijn er in de bibliotheek ook op andere plaatsen en onder andere rugnummers veel interessante boeken te vinden. Loop eens binnen, kijk eens rond, en voel je vooral niet bezwaard om je vragen te stellen aan de mensen achter de informatiebalie. Zij doen – zo is mijn ervaring tenmiste - niets liever dan jou helpen.

Wie in een klein dorp woont, met een kleine bibliotheek en een kleine collectie kan toch zo’n beetje alle Nederlandse bibliotheekboeken lenen. De openbare bibliotheken hebben daarvoor een samenwerkingsverband gesloten met elkaar, maar ook met o.a. universiteitsbibliotheken en een aantal gespecialiseerde bibliotheken. In jouw bibliotheek kunnen ze in het landelijke bestand van alle aangesloten bibliotheken - PiCarta geheten - zoeken naar boeken, maar ook bijvoorbeeld naar tijdschriftartikelen, (blad)muziek en andere materialen. Vaak kun je daar ook zelf in zoeken, via een van de computers in de bibliotheek. Tegen betaling van een kleine vergoeding kun je de gevonden materialen via jouw eigen bibliotheek aanvragen. De vakterm hiervoor is ‘InterBibliothecair Leenverkeer’; afgekort IBL.

Nu de winter – en daarmee de tijd voor lezen en studeren – weer in aantocht is, is het misschien best de moeite waard om op ontdekkingstocht te gaan in de bibliotheek.



Dit artikel verscheen in Wiccan Rede, Samhain 2006.

Met dank aan de medewerkers van de Openbare Bibliotheek in Eindhoven en in Zeist.

Links:
http://www.bibliotheek.nl
Zoeken in de catalogus van de 13 grote openbare bibliotheken



Creative Commons License
Op dit artikel is de Creative Commons Licentie van toepassing. 

 

Make a Free Website with Yola.